Jak wybrać kolor włosów podczas farbowania?

Farbowanie włosów to zabieg kosmetyczny podejmowany z bardzo różnych powodów. Niekiedy przyczyna jest prozaiczna – chodzi o chęć przykrycia siwizny. W innym przypadku naturalna barwa włosów znudziła się i pojawia się pomysł na jej zamaskowanie innym, niekiedy zupełnie różnym od oryginalnego, kolorem. Wykorzystuje się do tego farby trwałe – których kolor można zamaskować ewentualnie kolejnym malowaniem, lub zmywalne, zanikające po kilku myciach.

Dobór odpowiedniej kolorystyki
Bardzo często dzięki pofarbowaniu włosów na dobrze dobrany kolor, twarz i oczy zyskują nowy blask, są odpowiednio podkreślone przez barwę pasującą do karnacji lub stylu ubierania się. Żeby samodzielnie dobrać najlepszy kolor, można posłużyć się na przykład dostępną u fryzjera czy w drogerii paletą barw. Na niej znajdują się próbki różnych odcieni, co można wykorzystać, zestawiając daną barwę ze skórą, kolorem oczu itd. Nie zawsze to wystarcza, bo w przypadku farby do włosów kolory mogą być nieco inne w zależności od prawdziwego odcienia czupryny. Najłatwiej zmodyfikować kolor włosów jasnych, ciemne czy rude farbują się nieco trudniej. Oczywiście w doborze kolorystyki pomóc również może fryzjer, dysponujący wiedzą teoretyczną i dużo większym doświadczeniem. Trzeba jednak wybrać specjalistę, któremu można naprawdę zaufać; zdarzają się przypadki, gdy również fryzjer zepsuje proces farbowania i zamiast pięknego odcienia brązu wyjdzie np. zielony…

Barwa na długo – odpowiednia pielęgnacja
Farbę, a właściwie jej kolor oraz to, czy mocno kryje, dobiera się również pod kątem przyzwyczajeń pielęgnacyjnych. Widok odrostów i zaniedbanej fryzury nie należy do najprzyjemniejszych; trzeba więc zrobić jak najwięcej w tej kwestii jeszcze na etapie planowania. Są farby, które oprócz nadawania włosom trwałego koloru, zapewniają też połysk i pielęgnację. Wiedząc, że nie będzie miało się zbyt wiele czasu lub środków na regularne wizyty u fryzjera po jednorazowym malowaniu, dobrze jest poprzestać na odcieniu zbliżonym do naturalnego. To sprawi, że pojawiające się po pewnym czasie odrosty nie są aż tak widoczne i można rzadziej zajmować się ich przykrywaniem. Farby do włosów, które dodatkowo pielęgnują, to nowoczesne preparaty nie niszczące struktury włosa. Po ich zastosowaniu można poprzestać na zwykłym szamponie do codziennej pielęgnacji, bez ryzyka, że po krótkim czasie stosowania włosy będą osłabione i matowe.

Kolory „na chwilę”
Jednym z dobrych sposobów wypróbowania danej barwy na włosach jest oczywiście zastosowanie tzw. szamponetki. Jest to nietrwała farba, na początku kryjąca tak samo jak jej trwały odpowiednik, ale zmywająca się z włosów podczas mycia. Przeciętnie kolor z jednej szamponetki utrzymuje się przez kilka tygodni, stopniowo słabnąc. To sposób tańszy i nieinwazyjny, nawet jeśli kolor okaże się nietwarzowy, nie trzeba będzie długo się z nim męczyć – wystarczy kilkakrotnie umyć głowę. Można przy okazji sprawdzić, jak prezentuje się barwa w pomieszczeniu, a jak na zewnątrz, czy nie jest zbyt kontrastowa w stosunku do karnacji, czy dobrze podkreśla kolor oczu lub styl ubierania się. Dzięki bardzo różnym odcieniom szamponetek można do woli bawić się kolorami, wybierając jeden po drugim. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wyglądać inaczej, a diametralne zmiany koloru włosów uważają za zbyt zdecydowane działanie.

Kilka kolorów na raz?
W razie trudności ze zdecydowaniem się na jedną barwę włosów, obecnie można bez problemu połączyć kilka z nich. Wciąż modne bywają tzw. pasemka lub fryzury w stylu ombre. Warto jednak taką fryzurę wykonać w dobrym gabinecie fryzjerskim – zrobiona po amatorsku znacznie traci na uroku, może prezentować się niechlujnie, kiczowato i wyglądać na wpadkę przy farbowaniu, a nie zamierzony efekt noszący konkretną nazwę.
Można też w ogóle zrezygnować z farbowania, zwłaszcza na początku, gdy nie ma się jeszcze pomysłu na wybór barw. Wystarczy dokupić przypinki w postaci różnokolorowych pasemek o różnej objętości, które można do woli zmieniać.

Please enter your comment!